Silvia Gašparovičová a Maria Kaczynska navštívili Prvú ľudovú akadémiu

04.12.2007 Kežmarok

Kežmarok 3. decembra (TASR) - Prvé dámy Slovenska a Poľska Silvia Gašparovičová a Maria Kaczynska navštívili dnes v Kežmarku Prvú ľudovú akadémiu, ktorá sa venuje vzdelávaniu zdravotne hendikepovaných a sociálne ...
Akadémia vznikla v decembri 2005 vďaka Nadácii Silvie Gašparovičovej ako prvá na Slovensku. Ďalšie začali fungovať napríklad v Sobranciach či Spišskej Belej.
Prvú ľudovú akadémiu v Kežmarku absolvovala napríklad skupina Rómov, ktorí začali podnikať. Zamestnanie si našlo aj 25 zdravotne postihnutých absolventov. Riaditeľ akadémie Ján Šajty pre TASR konštatoval, že v súčasnosti finišuje vzdelávanie sluchovo postihnutých. Ich dnešné záverečné testy z oblasti informačných technológií boli úspešné, čo ocenili aj manželky prezidentov. Prvá dáma Poľska Maria Kaczynska netajila nadšenie nad výsledkami projektu o to viac, že po nepočujúcich sa chce akadémia sústrediť na vzdelávanie skupiny zrakovo postihnutých občanov, aby sa mohli uplatniť na trhu práce.
Šajty spresnil, že cieľom projektu nazvaného Vzdelanie a zdravie pre všetkých je predovšetkým zvýšiť počítačovú gramotnosť znevýhodnených skupín občanov a pomôcť im založiť rodinnú firmu.
 

Vyberte región